Akademickie Centrum Medyczne

dietetyka

Akademickie Centrum Medyczne jako jedyne w regionie zatrudnia wielu specjalistów w tym: lekarzy, dietetyków, psychologów, coachów, fizjoterapeutów, rehabilitantów czy też zespół trenerów. Dodatkowo współpracuje z doradcami żywieniowymi i kucharzami, którzy mają nauczyć w prosty sposób przygotowywać dobrze zbilansowane posiłki.
To właśnie Ci ludzie mają za zadanie zmotywować pacjentów i przekonać ich, że tylko zmiana trybu życia i dotychczasowych przyzwyczajeń może uchronić przed szeregiem chorób cywilizacyjnych. Prawidłowe nawyki żywieniowe oraz wprowadzenie zwiększonej aktywności fizycznej pomoże uzyskać wymarzoną sylwetkę, a także wpłynąć na poprawę jakości życia.
Mocną stroną naszego Centrum jest indywidualne podejście do każdej osoby. Posiadamy zespół wykwalifikowanych dietetyków, specjalizujących się w różnych grupach żywieniowych oraz jednostkach chorobowych.

ŻYWIENIE PODCZAS REDUKCJI MASY CIAŁA

Dieta redukcyjna jest specyficznym schematem żywieniowym, polega na utracie nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz pozbycie się zbędnych kilogramów w celu uzyskania szczupłej sylwetki. Podstawą diety redukcyjnej jest określenie własnego zapotrzebowania kalorycznego oraz wdrożenie prawidłowych nawyków odżywiania w połączeniu z aktywnością fizyczna.

Możesz na nas liczyć w przypadku:

  • konsultacji dietetycznej
  • analizy składu ciała wykonanej metodą BIA
  • opieki dietetyka przez cały okres odchudzania, który pomoże kontrolować redukcje masy ciała
  • określenia planu żywieniowego lub/i zaleceń dietetycznych
  • pakietu badań laboratoryjnych (morfologia, CRP,TSH, lipidogram, glukoza)

ŻYWIENIE W CHOROBACH METABOLICZNYCH

W profilaktyce i leczeniu każdej choroby istotne jest odpowiednie postępowanie żywieniowe. Zadbamy abyś otrzymał właściwą opiekę oraz niezbędną wiedzę, aby zwiększyć komfort i jakość Twojego życia.

Możesz na nas liczyć w przypadku:

  • nadciśnienia tętniczego i chorób układu krążenia
  • dny moczanowej
  • cukrzycy
  • hiperlipidemii
  • w okresie rekonwalescencji ponowotworowej
  • chorób wewnętrznych
  • choroby trzewnej (celiakii)
  • osteoporozy     

ŻYWIENIE W CHOROBACH NEREK I UKŁADU MOCZOWEGO

Zdrowe odżywianie to podstawa w chorobach nerek i układu moczowego. Leczenie tych chorób warto wspierać dietą. Należy pamiętać, że jedzenie może być lekiem, ale i przeszkodą w powrocie do zdrowia. Trzeba wiedzieć co jeść, aby wspomóc leczenie w różnych chorobach nerek, w dializoterapii oraz po przeszczepieniu nerki.
Przeprowadzimy dokładny wywiad żywieniowo-zdrowotny, aby dokładniej ułożyć plan żywieniowy, aby zapobiec niedoborom składnikowym i odżywczym, które mają kluczowe znaczenie w leczeniu.

Możesz na nas liczyć w przypadku:

  • zakażenia układu moczowego
  • kamicy nerkowej
  • kłębuszkowego zapalenia nerek
  • niewydolności nerek
  • dializoterapii
  • przeszczepieniu nerki

ŻYWIENIE KOBIET W CIĄŻY

Dieta w ciąży ma duży wpływ na dobry stan zdrowia kobiety oraz prawidłowy rozwój dziecka. Dzięki nam dowiesz się jakie są główne zasady zdrowego żywienia w tym wyjątkowym okresie.

Możesz na nas liczyć w przypadku:

  • konsultacji dietetycznej
  • opieki dietetyka przez cały okres ciąży, który pomoże kontrolować przyrost masy ciała oraz prawidłowy rozwój Maluszka
  • pomocy w złagodzeniu objawów typowych w okresie ciąży, takich jak: zgaga, skurcze mięśniowe, zaparcia i wymioty
  • określenia planu żywieniowego
  • pakietu badań laboratoryjnych (morfologia, CRP, lipidogram, glukoza)
  • pomocy jak zdrowo i rozsądnie wrócić do masy ciała sprzed ciąży

ŻYWIENIE DZIECI I MŁODZIEŻY

Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży ze względu na bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania zachodzące w tym okresie życia. Mała aktywność fizyczna oraz nadwaga i otyłość to największy problem współczesnych dzieci.
Ten stan jest powodem dramatycznych konsekwencji dla rozwoju psychofizycznego dzieci i młodzieży oraz przyczyną wielu chorób w wieku dorosłym.

Możesz na nas liczyć w przypadku:

  • dzieci małych (do 3 roku życia)
  • dzieci w wieku przedszkolnym (do 6 roku życia)
  • dzieci w wieku szkolnym i młodzieży
  • dzieci z niedowagą
  • diety dla „niejadka”
  • diety dla dziecka z nadwagą lub otyłością

ŻYWIENIE W SPORCIE

We współczesnym sporcie o sukcesie często decydują najmniejsze szczegóły. Dzięki programowi żywieniowemu zapewnimy Ci przewagę niezbędną do zwycięstwa. Odchudzanie oraz budowanie mięśni i formy jest zawsze łatwiejsze, gdy możesz liczyć na pomoc profesjonalistów. Program kierujemy do każdej aktywnej osoby, która pragnie zmienić dotychczasowy styl życia.

Możesz na nas liczyć w przypadku:

  • konsultacji dietetycznej
  • 14-dniowej indywidualnej diety
  • pakietu badań laboratoryjnych (morfologia, CRP, lipidogram, glukoza)
  • analizy składu ciała wykonanej metodą BIA
  • określenia planu suplementacyjnego oraz dostosowania żywienia do godzin i rodzaju treningów sportowych
  • próby wysiłkowej wydolnościowej
  • diet-coachingu
  • trenera personalnego
  • masażu sportowego

 

 

NASZA OFERTA

KROK 1
PIERWSZE SPOTKANIE Z DIETETYKIEM

Pierwsza wizyta trwa około 60 minut. Podczas tego spotkania będą wykonywane podstawowe pomiary antropometryczne, zbierany będzie szczegółowy wywiad żywieniowy z dotychczasowym sposobem odżywiania oraz aktywnością fizyczną. Zostaną również omówione lub zlecone badania laboratoryjne, przeprowadzone zostanie krótkie szkolenie umożliwiające pacjentowi wypełnienie 3-dniowego dzienniczka bieżącego notowania, który pozwoli scharakteryzować dotychczasowy sposób żywienia pacjenta. Powyższe dane pozwolą na głębszą analizę sposobu żywienia.

KROK 2
DRUGIE SPOTKANIE Z DIETETYKIEM

Podczas kolejnej wizyty dietetyk na podstawie przygotowanego przez pacjenta dzienniczka wprowadza zmiany w sposobie żywienia. Wskazuje wstępne zalecenia. Po 2 tygodniach od spotkania z dietetykiem pacjent otrzymuje indywidualny plan żywieniowy na 14 dni.

KROK 3
COACHING ŻYWIENIOWY

Na życzenie pacjenta ustalamy wizytę u coacha.

KROK 4
NADZÓR DIETETYCZNY

Dietetyk, między spotkaniami w gabinecie motywuje, dopytuje o problemy w ramach kontaktu telefonicznego lub/i mailowego.

KROK 5
WIZYTA KONTROLNA

Podczas wizyty kontrolnej zostaną omówione postępy pacjenta zarówno w sposobie odżywiania, jak i zmianie stanu zdrowia oraz szczegóły dietoterapii.
Czas trwania wizyty 15-20 min. 

 

Skontaktuj się
z nami

ul. A. Naruszewicza 11
85-229 Bydgoszcz
telefon tel. 52 567 07 82
acm@byd.pl
zegr od poniedziałku do piątku
w godzinach 08:00-18:00
logo